Senaste Gallerierna
  Nyhet
Intervju med Sergej Lomanov den äldre - World Cup är en stor skola
Publicerad: 2009-10-14 22:24:00

På torsdagen den 15 oktober, börjar Jenisej sin 17:de strävan efter en World Cup vinst. Efter att ha vunnit turneringen två gånger och spelat ytterligare tre finaler. 1979 blev Jenisey också det första sovjetiska lag som någonsin deltagit i denna turnering. Sergej Lomanov vann den tre gånger som spelare och nu, som coach för Jenisej, delar han med sig av sina minnen och tankar om denna prestigefyllda bandy turnering.

Sergey, vad är World cup? Är det värt att åka till Sverige och spela dag och natt, dygnet runt, ödsla energi?
Utan tvekan är det värt det! Ingen har ännu uppfunnit en bättre bandyturnering än World Cup. Under turneringen blir varje lag provat ur olika vinklar och perspektiv och nästan alltid är det de starkaste laget som kommer upp på toppen.

Vad tycker du om tävlingens schema?
Det har nyligen blivit lite enklare än vad det brukade vara i det förflutna. Inte så många av matcherna spelas under natten. För ett  par decennier sedan, på 1980 talet spelade vi klockan 2 på natten eller 4 på morgonen. Ibland kunde vi inte en förstå vad klockan var eller vilket lag vi spelar mot.

Jenisej var den första sovjetiska laget som deltagit i World Cup känns skillnaden mellan spel i den nationella mästerskap och internationella matcher?
Definitivt. När vi kom för första gången såg vi en massa nya saker, mestadels det handlade det om försvar. Soviets lag skulle alltid låta dig komma till sin planhalva och först därefter börja spela försvar. Svenska spelare, å andra sidan skulle inte låta dig förbi mittfältet orörda - de skulle försöka få tillbaka bollen direkt genom att attackera spelaren med bollen. Så vi var tvungna att anpassa sig till den taktiken.

Som spelare du vann World Cup tre gånger. Vilken är den mest minnesvärda segern?
Allihop, för varje seger har vi kämpat mycket hårt. Två gånger vann Jenisej på övertid. Med Sirius hade vi det ganska lätt mot Sandviken med 7-0 i den finalen, men vägen till den finalen var mycket tufft. År 1984 spelade vi mot Ljusdal, vid ett tillfälle höll vi på att förlora med 0-3, och när Vladimir Mitrushkin gjorde det vinande målet på övertid, kollapsade vårt lag bara på isen och låg där en bra stund. Vi var så trötta att vi inte ens kunde fira. Denna turnering tar mycket energi och känslor och ibland känns konsekvenserna för de närmaste månaderna.

Om det är så, är det värt skaderisken?
Trots alla brister är World Cup en stor skola. Jag tror att utan deltagande i denna turnering hade utvecklingen av Jenisejs lag under 80-talet och slutet av 90-talet varit mycket långsammare.

Som tränare kunde du ha vunnit VM en gång till ...
Ja, under 2000 var Jenisej var mycket starka, men vädret ingrep. Snöfallet under finalen var så stark att spelet vände sig till en duell mellan två målvakter. De kastade bollen till varandra och resten av spelarna bara sprang tillbaka och kraft att försöka få den. Vi kunde ha vunnit matchen, om vädret varit något bättre.

Vilka är målen för Jenisej i den kommande World Cup turneringen?
Det huvudsakliga målet för oss är att få lite erfarenhet att spela med starka lag. Ur det perspektivet är det tur att spelar mot Hammarby och Edsbyn under gruppspelet. Vidare har vi en chans att spela mot Dynamo och Sandviken. Så vi kommer bara spela och se vad som händer.